Spring naar inhoud

Bodenstaff en fotografie

januari 15, 2008

Camera


Zelf ben ik al vanaf mijn 8ste jaar of zo bezig met fotografie. Eerst met het oude toestel dat mijn moeder nog had meegenomen uit Australië.

Brownie

Mijn eerste eigen fototoestel was een Kodak Brownie. Die was bijeengespaard met zegels bij de

lokale fotograaf, Foto Duiker aan de Slotlaan in Zeist.

Later mocht ik ook wel eens foto’s maken met het toestel van mijn vader, dat was een echte Voightländer. Toen heeft het even stilgelegen en ben ik weer gaan fotograferen toen mijn dochter geboren werd. Van haar bestaan foto’s vanaf haar 1ste levensdag.

Voorheen was dat natuurlijk heel anders. Toen was fotograferen meer iets voor de elite. Weinigen hadden een eigen fototoestel en lieten bij bijzondere gelegenheden een foto van zichzelf, hun kind of familie maken.

Zo zijn er van onze voorouders vaak foto’s te vinden bij huwelijk, doop of religieuze plechtigheden.

Een enkele keer ging men ook naar de fotograaf om “gewoon” een foto van het hele gezin te laten maken.

Vaak zegt zo’n foto meer dan 1000 woorden. Je hebt daarmee ook een beetje een tijdsbeeld te pakken. Kleding is dan ook bijzonder en ziet dan ook hoe je voorouders en hun broers en zusters er uit hebben gezien. Vaak waren zijn dan gekleed op hun paasbest.

Zo in de twintiger jaren van de vorige eeuw werd fotografie voor de middenklasse al wat toegankelijker, maar het zou nog heel lang duren voor er van alle gezinnen foto’s werden gemaakt. Wel werden mensen toen meer gefotografeerd terwijl zij aan het werk waren, of b.v. staande voor hun winkel.

Zo kon het nageslacht zien hoe zij eruit zagen en goed zij het gedaan hadden.

In de jaren 50 werd fotografie bijna gemeengoed en in die tijde werden ook altijd trouw klassenfoto’s gemaakt.

Nu is het zover dat 6 jarigen al met hun mobieltje foto’s maken en die direct versturen of zelf direct op het internet plaatsen.

Maar de schoonheid van een oude Daguerreotype of foto van een 9 x 13 cm of 13 x 18 cm glasplaat negatief afgedrukt in fraaie tinten van sepia blijft toch betoveren.

Famconradbodenstaff1901_2 Hier is de oudste foto van een familie Bodenstaff die in mijn bezit kwam. Deze foto werd mij toegestuurd door Eva Bodenstaff uit Hamburg. Het is een foto uit 1901 van haar overgrootvader, Conrad Bodenstaff (geb. 27-10-1847 –  overl. 09-02-1908) met zijn echtgenote Maria Eikholt (geb. 28-06-1866 – overl. 30-03-1942), zijn zoon Johannes Konrad Bodenstaff  (geb. 30-10-1888 – overl. 08-05-1968) en zijn zoon Wilhelmus Johannes (geb. 1887-  overl. 1925).

Kijk eens goed of je niet ergens in een oud fotoalbum of verborgen schoenendoos oude familiefoto’s hebt. En als je nog oude familie foto’s of andere foto’s met Bodenstaff’s hebt, liefst zo oud mogelijk, zou ik het op prijs stellen als je me daar een kopie van wilt sturen. Misschien zelfs wel een die nog ouder dan deze foto!

Veel speurplezier, fotografeer veel en denk aan mij als je mooie familiefoto’s vindt.

Typer_1

Advertentie

From → Familie

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: