Spring naar inhoud

75 jaar bevrijding

mei 5, 2020
Eugene Bodenstaff

Vandaag ( 5 mei 2020) 75 jaar geleden werd mijn vader, Eugene Bodenstaff, 28 jaar.
Hij was niet bevrijd, hij vocht als officier bij de KPM nog steeds voor de bevrijding van zijn geboorteland Nederlands-Indië. Hij was toen al getrouwd met mijn moeder en mijn zus was onderweg. Mijn vader was officier bij de KPM en zat op zee toen in 1942 Nederlands-Indië werd bezet door Japan. Hij had geluk… Zijn schip, de SS Bantam, werd onderdeel van de Amerikaanse en Engelse krijgsmarine met Australië als thuisbasis.

Zijn familie, die op Java was gebleven, was minder gelukkig en werd afgevoerd naar Japanse concentratiekampen (of zoals dat politiek correct heet “werden geïnterneerd”) of leefden onder erbarmelijke omstandigheden als “buitenkampers”. De meesten van zijn familieleden hebben de kampen en de Japanse bezetting overleefd, zelfs zijn broer die door de Japanners te werk gesteld was aan de Birmaspoorweg. Enkele familieleden zijn in de periode omgekomen in kampen of op transporten naar Japan. Hij kon toen nog niet weten, dat na de beëindiging van de Japanse bezetting, zijn geboorteland nog niet bevrijd was en in zijn ogen nooit meer bevrijd zou zijn. Zijn geboorteland Nederlands-Indië waar hij voor vocht, zou veranderen in een islamitische staat waar blanke Nederlanders en Indo-Europeanen (Indo’s), Molukkers, Chinezen en christenen niet gewenst waren. Velen van hen werden door Indonesiërs vermoord. Zo ook zijn vader. Die werd, toen hij van het kamp onderweg was naar zijn huis, vermoord. Net bevrijd van de Japanners en direct vermoord door aanhangers van Soekarno.
De meesten van zijn familie gingen gedwongen door de omstandigheden naar Nederland en sommigen naar Nederlands-Nieuw Guinea of Amerika.
De oorlog bracht hem, naast het geluk van zijn eigen gezin, veel verdriet. Verdriet over het verlies van zijn jeugd, zijn huis, zijn geboorteland. Dat verlies is hij nooit meer te boven gekomen.


Ik denk elke dag aan je Daddy. Maar op 5 mei meer dan anders en sinds 5 mei 1983 is er, na jouw overlijden op 2 januari 1983, in mijn hart een stilte gekomen.
Eugene Bodenstaff * 5 mei 1917 Patjitan + 2 januari 1983 Alfaz del Pi

Advertentie

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: