Spring naar inhoud

Eugene Bodenstaff

mei 5, 2007

Eugene Bodenstaff

Y Patjitan  5 mei 1917    U Alfaz del Pi  2 januari 1983

Ik wil er toch niet zomaar aan voorbij gaan. Vandaag 5 mei 2007 is het 90 jaar geleden dat mijn vader, die helaas veel te jong is overleden, geboren werd.

Toen ik klein was, dacht ik altijd dat op 5 mei alle vlagen er waren omdat mijn vader jarig was.

Mijn vader was, ondanks zijn vele verhalen, toch een binnenvetter. Zijn emoties hield hij meestal verborgen. Één keer heb ik hen zien huilen en dat was de dag waarop mijn oma en opa begraven werden. Ontroostbaar leek hij, en tegelijk trots dat hij in zijn uniform van kapitein afscheid van mijn opa kon nemen. Het was niet mijn échte opa, want het was mijn vaders stiefvader. Maar opa Baljeu was voor ons onze heerlijke opa en een goede vader voor mijn vader.

Zo was mijn vader ook een hele bijzondere opa voor mijn dochter en mijn neefjes en een goede vader voor ons. En voor onze kleine familie was zijn overlijden een grote slag en het gemis bleef lang en voor mij is het gemis er eigenlijk nog elke dag.

Er gaat dan ook geen dag voorbij of ik denk wel een paar keer aan mijn vader en ik vraag me vaak af wat hij van deze turbulente tijd zou vinden.

Ik weet zeker dat hij vol bewondering zou zijn voor de techniek die zo’n grote vlucht heeft genomen de laatste jaren, maar ik weet ook zeker dat hij zich in deze samenleving niet meer thuis zou voelen. Hij heeft niet zo lang voor zijn overlijden nog eens tegen mij gezegd dat hij blij was dat hij nu (1982) niet jong meer was en geen partner hoefde te vinden. Hij zag om zich heen geen jonge vrouw waar hij zich aan zou willen binden. Ook kon hij zich niet vinden in de veranderde waarden en normen. En dat had hij met veel meer dingen. Hij was zeker gelukkig, maar dikwijls alleen, misschien soms wel eenzaam. Ik meende dat aan hem te zien als hij op het terras wat voor zich uit zat te dromen. Zelfs met zijn twee kleinzonen die aan de overkant van de weg woonden en waar hij veel van hield. Hij is in zijn leven vaak alleen geweest, vooral toen hij nog “op zee zat”. Maanden, jaren soms was hij van huis, zonder zijn vrouw en gezin.

Gelukkig hield hij van lezen. Lezen over geschiedenis, over de Romeinen, over de Tweede Wereld Oorlog, waarin zij zelf gevochten had en ook invalide is geworden. Maar ook las hij sprookjes en het boek van Rien Poortvliet over het leven van de kabouters. Mijn vader was een fan van Paulus de Boskabouter. Hij had daarom ook altijd een beeld van een kabouter in de tuin.

Toen hij overleed was waarschijnlijk ook écht zijn tijd gekomen, zijn hart kon het niet meer aan, maar ik had hem nog zo graag langer bij me willen hebben. Juist aan het eind van zijn leven werden we wat closer, hoewel het nog steeds niet altijd even soepel ging tussen ons. We zijn eens samen 14 dagen in het huis in Spanje gebleven. Dat was een fijne tijd waar ik vaak aan terug denk. Maar het was te kort, er bleef teveel onbesproken. Ook als we zaten te schaken zeiden we weinig tegen elkaar. En schaken heb ik na het overlijden van mijn vader bijna nooit meer gedaan.

Meestal ga ik rondom 1 mei voor een paar dagen naar Spanje om op zijn geboortedag zijn graf te bezoeken,  om op zijn “verjaardag” even bij hem te zijn. Ik zet dan nieuwe bloemen in de schaal aan zijn grafsteen, en ga dan ook even naar het graf van zijn vriend, zijn Indische broeder, Soereb om daar wat bloemen te brengen.

Maar uitgerekend dit jaar, zijn 90ste geboortejaar, zal ik er niet zijn. Er wacht een nieuwe generatie, binnenkort wordt mijn eerste kleinzoon geboren. Ik ben daarom de komende periode liever dicht bij het oogappeltje van mijn vader, mijn dochter.

Echter, op 5 mei zal ik in gedachten wel vaak bij het graf van mijn vader in Spanje zijn.

Rust zacht daddy.

Advertentie

From → Familie

One Comment
  1. Jason permalink

    Mooi stukje Phil!

    x
    Jason

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: