Spring naar inhoud

Bodenstaff en de vakbond

januari 25, 2007

Header_fnvlogo Zelf ben ik al zo’n 35 jaar lid van de vakbond. In de begin jaren 70 van de vorige eeuw (wat staat dat vreemd) werkte ik bij Vroom en Dreesmann in Zeist. Ik werd toen lid van Mercurius. Bond voor de handel en kantoorpersoneel. Deze bond werd later de FNV Dienstenbond en is nu onderdeel van FNV Bondgenoten. Ik was actief kaderlid.Toen ik in de Bijenkorf ging werken, werd ik via de bond lid van de ondernemingsraad bij de Bijenkorf in Amsterdam. In 1986 ging ik werken bij de Gemeentelijke Sociale Dienst in Amsterdam. Ik stapte toen over naar de ABVAKABO.

Ook daar was ik weer actief kaderlid en ben dat tot de dag van van mijn penisoenering gebleven.

Maar dat alles valt natuurlijk in het niet bij de staat van dienst van Adrianus Franciscus Bodenstaff.

Adrianus is een van de nazaten van Joannes Henricus Bodenstaff uit de proefkolonie in Frederiksoord.  (lees mijn blog die over dit onderwerp gaat) Hij werd geboren in Assen, maar trok later naar Limburg waar hij in 1910 trouwde. met Fokje Houkes.

Via Zwaantje Bodenstaff, de dochter van Adrianus Franciscus Bodenstaff, kwam ik in het bezit van enkle krantenartikelen over hem. Zo blijkt dat Adrianus Franciscus Bodenstaff in 1902 (of 1903) vakbondslid. In 1982 (of 1983) werd hij gehuldigd voor het feit dat hij 80 jaar lid was van de Voedingsbond.

Ook was hij oprichter van enkele "rode vakbonden"in de Mijnstreek, zoals de Mijnwerkersbond, De Bakkersbond en de Slagersbond. Daarnaast was hij mede-oprichter van de wonigbouwvereniging Glück Auf in Heerlen. (heet nu na een fusie Weller)

Verder was hij actief lid van de SDAP-later de PvdA- waar hij samen met Troelstra mee liep in protestmarsen.

Adrianus Franciscus Bodenstaff was een sociaal mens met een bewogen leven. Hij overleed 26-02-1985 op 97 jarige leeftijd. Zijn pagina van mijn familie website vind je hier en de pagina met verwijzing naar de krantenknipsels hier

NB ik heb op het internet gevonden dat er een B.M. Bodenstaff als bestuurder in algemene dienst heeft gewerkt bij de industriebond NVV

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: