Spring naar inhoud

Indisch Familie Archief

januari 14, 2007

Sifa005  Bij het zoeken van gegevens over mijn familie gegevens, werd ik goed op weg geholpen door een heel klein stukje stamboom. Dat kleine document vond ik in het Indisch Familie Archief (Stichting Indisch Familie Archief, kortweg SIFA, http://www.sifa.nl/).

Het Sifa is in Den Haag en ik wilde daar al heel lang naar toe gaan, maar het kwam er steeds maar niet van. De aanleiding van mijn bezoek in augustus 2000 was een reactie op een mededeling die ik op het internet had achtergelaten.

Ik kwam via de melding in contact met Ron v.d. Werd die al veel onderzoek naar de familie Bodenstaff had gedaan. Hij raadde mij aan om e.e.a. uit te zoeken over een link naar Gerardus Hermanus Franciscus Bodenstaff en Georgina Antoinetta Frederika Rapp resp. Johanna Geertruida Anting. Nu vermoede ik dat Gerardus en Johanna de vader en moeder van mijn opa zouden zijn, maar 100 % zeker wist ik dat niet. Als ik dat zou kunnen vinden, zou hij mij verder kunnen helpen.

In het archief van het SIFA vond ik dus een A4 met als titel:

Bodenstaff (eigen opgave, verder aangevuld)     nov 80

In dit document vond ik de gezochte relatie tussen mijn familie en Gerardus Hermanus Franciscus Bodenstaff zijn 1ste echtgenote Georgina Antoinetta Frederika Rapp en zijn 2e echtgenote Johanna Geertruida Anting.

Als kinderen werden daar vermeld mijn opa Frederik en mijn twee oudooms Franciscus Gerardus Johannes Eugene en Gerard Charles Frans.

Toen ik deze informatie voor het eerst onder ogen kreeg, sprongen er letterlijk de tranen in mijn ogen. Voor het eerst las ik iets dat het bestaan van mijn grootvader bevestigde, en kon ik écht beginnen met  het onderzoeken van mijn familie geschiedenis

Bij Charles werden tevens een aantal kinderen vermeld, de neven en nichten van mijn vader, allemaal mensen waarvan ik het bestaan niet kende. Wel kwam toen het beeld weer voor mij van een Indischman die ineens voor mij stond, toen ik begin jaren 70 als verkoper in V&D in Zeist werkte. Hij vertelde mij dat hij ook Bodenstaff heette en dat we familie waren.

Toen ik dat later aan mijn vader vertelde, zei die dat dat niet mogelijk kon zijn. Ik heb daar toen niets meer mee gedaan.

Dit kleine ogenschijnlijk onbeduidend document (gemaakt door Gerard Maurits Bodenstaff) bleek dus de sleutel naar mijn familie historie te zijn. Helaas bleek Gerard Maurits juist een jaar eerder (1999) te zijn overleden. Wel heb ik recent een bezoek gebracht aan zijn weduwe en heb van haar nog veel nieuwe informatie gekeregen. Ook zij kon zich nog de ontmoeting in V&D herinneren.

Moraal van dit verhaal:

 • leg zoveel mogelijk vast over jouw familie, zodanig dat anderen daar ook iets mee kunnen
 • ga op bezoek bij mogelijke familie om gegevens uit te wisselen
 • ga op zoek in allerlei archieven en onderzoek ook, het op het eertse gezicht, meest onbeduidende document
One Comment
 1. Fred van den Hater permalink

  Beste Philip Bodenstaff,

  Ik zal me even voorstellen; Ik ben Fred vd Hater uit Tiel (29-05-1962).
  Ik was vroeger een vriend van Rik en Max Bodenstaff uit Tiel.
  Dus ik kwam vaak bij uw lieve tante Oty en oom Bodenstaff.
  Rik, Max en ik hebben vroeger heel wat uitgehaald en lol gehad.
  We speelden ook met ons drieën gitaar en later kocht Rik een drumstel. We speelden vaak bij hen in de schuur en waren helemaal maf van MARSHALL versterkers. Door mijn huwelijk in 1983 en dat ik naar Friesland verhuisde is ons contact verbroken. In p/m 1994 kreeg ik weer contact met Max en hebben samen nog wat gitaar gespeeld. Maar ook dit contact is helaas verloren gegaan omdat met de geboorte van mijn tweede dochtertje van alles mis was en wij veel in het ziekenhuis in Nijmegen verbleven.
  Ik ben erg geschrokken dat de moeder van Rik en Max en natuurlijk van Pearl is overleden.
  Ze was echt een hele lieve moeder.
  Ik ben/zal haar nooit vergeten.
  Ik hoop ook dat alles goed is met Rik, Max en Pearl.
  Eerst zag ik Max nog wel eens rijden op zijn fiets en ik twijfelde altijd of ik hem aan kon spreken. Helaas heb ik dat nooit gedaan. En nu zie ik hem helaas nooit meer fietsen. Hoop dat het goed gaat met Max.
  Ik zal de tijd en alle lol die ik met Rik en Max in onze jonge jaren heeft beleefd nooit vergeten!! We zijn nu inmiddels 46/47 jaar oud en de tijd gaat snel. Ik wil u een compliment geven voor de site en familiestamboom. Als u Rik, Max en Pearl ziet doe hen allemaal de groeten van mij.

  Vriendelijke groet,
  Fred van den Hater uit Tiel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: