Spring naar inhoud

Hoe Bodenstaff Bodenstaf werd en weer Bodenstaff

januari 4, 2007

In mij vorig blog schreef ik dat Wil Schackmann mij nog een aardig feit zou overleggen. Hij stuurde mij een kopie van een beschikking van "De Arrondissements Regtbank te Assen"

Welnu, Franciscus Bodenstaff heeft door een adminstratieve fout een tijd  Bodenstaf (met één f dus) geheten. Dit komt omdat Franciscus bij zijn geboorte op 1 februari 1870 in het register als Franciscus Bodenstaf is ingeschreven.

Op 15 April 1887 is door zijn voogd, Johannes Adrianus Steenmeijer, een verzoek tot naamswijziging ingediend. Op 3 mei 1887 is door de rechtbank van Assen beschikt dat de schrijfwijze Bodenstaf onjuist is gebleken en dat uit overgelegde stukken duidelijk is gemaakt dat de naam Bodenstaff (met twee ff-en dus) behoort te zijn.

Hiertoe is het geboorte register van 1870 aangepast en is bij invoer no 16, de aangifte van Franciscus, de achternaam gewijzigd in Bodenstaff.

Ook weer een klein verschil, maar zo zie je maar weer wat een gedoe het kan zijn als er bij een officieelstuk een schrijffout wordt gemaakt.

Zo kan het dus zijn dat er nu nog familieleden zijn die Bodestaff of Bodenstaf of Bodestaf heten, terwijl dit Bodenstaff zou moeten zijn.

Het is dus ook zaak om bij het familie onderzoek goed op te letten op andere schrijfwijzen van de familienaam. Uit dit voorbeeld blijkt dat het de onderzochte familie kan zijn.

Advertentie

From → Bericht

One Comment
 1. Dirk Hans Bodenstaff permalink

  Beste Philip,
  Bedankt voor het opzetten van deze site zal hem blijven volgen.
  Voor onze familie vakantie hadden wij ook een site in het leven geroepen nl http://www.bodenstaff.com.
  Dankzij jouw graafwerk in onze familiegeschidenis krijg ik interesse in het verleden.Zal ook achter het boekje De Proefkolonie aangaan.
  met vriendelijke groet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: